Ramsløg
Ramsløg har længe været brugt i udlandet, men især det nye nordiske køkken har gjort indsamling af planten populær i Danmark, hvor den findes i store mængder i naturen.
Pollen fra ramsløg kan spores helt tilbage til stenalderen, og man mener, at det i sin tid var vikingerne, der bragte planten med sig rundt i verden.
I det tidlige forår myldrer ramsløg frem i skovbunden og en karakteristisk duft af hvidløg spreder sig. Og ramsløg er ikke kun en dejlig spise - den er også sund! Indholdet af C-vitaminer er nemlig op til 20* gange større end i citroner. Ramsløg kan bruges på mange måder i madlavningen - det er kun fantasien som sætter grænser. De unge blade er kraftigst i smagen, men både blade, stilk og blomst kan spises. Ramsløg kan også fryses.
Kan forveksles med giftige planter
Ramsløg er let genkendelig på sin skarpe lugt, men kan forveksles med giftige planter som liljekonval og høsttidsløs.
Sådan genkender du ramsløg - (scroll ned)
Aarhus kommune er langt fremme med at plukke og samle i naturen... Læs mere
*) Kilde: Miljø- og Fødevare Ministeriet
Se også BYHØST's kort over råvarer fra naturen og andre opskrifter.
Opskrifter
Ramsløg pesto
5 spsk. friskhakket ramsløg
½ dl olivenolie
Sort peber
Havsalt
50 g mandler
Blend ingredienserne til en jævn masse. Spæd evt. til med lidt koldt vand. Smag til med salt og peber.
Tinas ramsløg mayonaise
40 blade ramsløg
2 stk. pasteuriserede økologiske æggeblommer
1 spsk økologisk Dijonsennep
1 spsk. økologisk æbleeddike
3 dl økologisk koldpresset rapsolie
1 smule salt og peber
Når man skal lave sin egen mayonnaise, er det vigtigt, at man sørger for, at alle ingredienserne har samme temperatur. Hermed mindsker man risikoen for, at mayonnaisen vil skille under tilberedningen.
Skyl og blancher ramsløgene. Tør dem grundigt og blend dem med olien.
Pisk æggeblommer, sennep, lidt salt, peber og 1 spsk eddike sammen.
Pisk olien i lidt ad gangen i en tynd stråle, hæld så langsomt, at olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk igennem. Når al olien er tilsat, og der er en flot ensartet mayonnaise tilbage, smages til med salt og evt. ekstra eddike.
TIP: Stil straks mayonnaisen på køl. Den kan holde sig i fem til seks dage. Denne mayonnaise er god at bruge, når du skal lave remoulade, karrysild o.l.
Her kan du finde ramsløg - du kan også selv plotte findesteder ind på Danmarks Fugle og Naturs hjemmeside www.fugleognatur.dk
Ramsløg salt
2 dl ramsløg
1 fed hvidløg
1 usprøjtet citron
2 dl groft salt
Kom ramsløg, hvidløg og den yderste gule skal af citronen i blenderen og hak det fint
Tilsæt saltet og lad blenden køre et par min. Hæld kryddersaltet ud på et stk. bagepapir og lad det tørre i ovnen ved 75° i 45 min.
Hæld det tørre salt på glas, til det skal bruges.
Ramsløg smør
250 g smør
50-75 g ramsløg (25-30 blade)
1-2 tsk. citronsaft
20 g hasselnødder
Salt og peber
Bladene hakkes groft og blendes sammen med hasselnødderne, røres godt sammen med blødt smør. Smag til med citronsaft, salt og peber. Ramsløgsmør passer perfekt til sommerens grillaftener, til nye kartofler, bøffer osv.
Ramsløg suppe
Crème fraiche
1 kartoffel - skrællet og skåret i tern
1 bundt ramsløg
1 finthakket løg
Salt og peber
Vand eller grøntsagsbouillon
1 fed hvidløg
Steg løgene i lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg og kartoffeltern, når de er ‘klare’. Steg til kartoflerne begynder at hænge fast i panden.
Tilsæt ramsløg og kom boullion eller vand i, til det lige dækker grønsagerne. Blend det hele, når kartoflerne er møre.
Smag til med salt og peber, og server med lidt crème fraiche.
Du kan også pakke fisk og kylling ind i de nærende blade - eller komme snittet ramsløg i salater, wokretter og tærter.
Ramsløg smager også skønt på rugbrød, med nye kartofler og mayonaise!
Copyright Grønt Råd Ballerup 2023 © All Rights Reserved