Ramsløg

Ramsløg


Ramsløg har længe været brugt i udlandet, men især det nye nordiske køkken har gjort indsamling af planten populær i Danmark, hvor den findes i store mængder i naturen.

Pollen fra ramsløg kan spores helt tilbage til stenalderen, og man mener, at det i sin tid var vikingerne, der bragte planten med sig rundt i verden.


I det tidlige forår myldrer ramsløg frem i skovbunden og en karakteristisk duft af hvidløg spreder sig. Og ramsløg er ikke kun en dejlig spise - den er også sund! Indholdet af C-vitaminer er nemlig op til 20* gange større end i citroner. Ramsløg kan bruges på mange måder i madlavningen - det er kun fantasien som sætter grænser. De unge blade er kraftigst i smagen, men både blade, stilk og blomst kan spises. Ramsløg kan også fryses.


Kan forveksles med giftige planter

Ramsløg er let genkendelig på sin skarpe lugt, men kan forveksles med giftige planter som liljekonval og høsttidsløs.


Sådan genkender du ramsløg - (scroll ned)

Aarhus kommune er langt fremme med at plukke og samle i naturen... Læs mere



*) Kilde: Miljø- og Fødevare Ministeriet 




Se også BYHØST's kort over råvarer fra naturen og andre opskrifter.

Opskrifter


Ramsløg pesto

5 spsk. friskhakket ramsløg

½ dl olivenolie

Sort peber

Havsalt

50 g mandler


Blend ingredienserne til en jævn masse. Spæd evt. til med lidt koldt vand. Smag til med salt og peber.




Tinas ramsløg mayonaise

40 blade ramsløg

2 stk. pasteuriserede økologiske æggeblommer

1 spsk økologisk Dijonsennep

1 spsk. økologisk æbleeddike

3 dl økologisk koldpresset rapsolie

1 smule salt og peber


Når man skal lave sin egen mayonnaise, er det vigtigt, at man sørger for, at alle ingredienserne har samme temperatur. Hermed mindsker man risikoen for, at mayonnaisen vil skille under tilberedningen.

Skyl og blancher ramsløgene. Tør dem grundigt og blend dem med olien.

Pisk æggeblommer, sennep, lidt salt, peber og 1 spsk eddike sammen.

Pisk olien i lidt ad gangen i en tynd stråle, hæld så langsomt, at olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk igennem. Når al olien er tilsat, og der er en flot ensartet mayonnaise tilbage, smages til med salt og evt. ekstra eddike.


TIP: Stil straks mayonnaisen på køl. Den kan holde sig i fem til seks dage. Denne mayonnaise er god at bruge, når du skal lave remoulade, karrysild o.l.


Her kan du finde ramsløg - du kan også selv plotte findesteder ind på Danmarks Fugle og Naturs hjemmeside www.fugleognatur.dk


Ramsløg salt

2 dl ramsløg

1 fed hvidløg

1 usprøjtet citron

2 dl groft salt


Kom ramsløg, hvidløg og den yderste gule skal af citronen i blenderen og hak det fint

Tilsæt saltet og lad blenden køre et par min. Hæld kryddersaltet ud på et stk. bagepapir og lad det tørre i ovnen ved 75° i 45 min.

Hæld det tørre salt på glas, til det skal bruges.


Ramsløg smør

250 g smør

50-75 g ramsløg (25-30 blade)

1-2 tsk. citronsaft

20 g hasselnødder

Salt og peber


Bladene hakkes groft og blendes sammen med hasselnødderne, røres godt sammen med blødt smør. Smag til med citronsaft, salt og peber. Ramsløgsmør passer perfekt til sommerens grillaftener, til nye kartofler, bøffer osv.


Ramsløg suppe

Crème fraiche

1 kartoffel - skrællet og skåret i tern

1 bundt ramsløg

1 finthakket løg

Salt og peber

Vand eller grøntsagsbouillon

1 fed hvidløg


Steg løgene i lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg og kartoffeltern, når de er ‘klare’. Steg til kartoflerne begynder at hænge fast i panden.


Tilsæt ramsløg og kom boullion eller vand i, til det lige dækker grønsagerne. Blend det hele, når kartoflerne er møre.

Smag til med salt og peber, og server med lidt crème fraiche.



Du kan også pakke fisk og kylling ind i de nærende blade - eller komme snittet ramsløg i salater, wokretter og tærter.


Ramsløg smager også skønt på rugbrød, med nye kartofler og mayonaise!