Grønt Råds frøblanding i Johannes Nørgård's dejlige kolonihave.
Klimavenlige haver
Vi har brug for mere natur og skov!
Vi kan ikke løse klimakrisen alene ved at skrue ned for CO2-udslippet - der er brug for markante ændringer.
”Vilde” haver binder 3 x så meget CO2 som græsplæner – og er samtidig rigtig gode for biodiversiteten. Ved at lade sin have gro til, har professor Per Gundersen sparet udledning af CO2, hvad der svarer til en biltur rundt om jorden. På kun 600 m2 har han skov, overdrev, frugttræer, græsplæne, køkkenhave - og høns. Læs mere om Per Gundersens spændende have!
Det kommer bag på de fleste, at græsplæner bidrager til global opvarmning
Men hvis vi nøjes med at slå græs hver 2. uge og lader afklippet ligge, kommer der balance i klimaregnskabet. Regnorme og bakterier omdanner afklippet til kvælstof, kalium og fosfor - det er gratis og naturlig næring til plænen. Smid også ukrudt og hækafklip på plænen, og kør over det med græsslåmaskinen.
Regnvejrsbed i haven
Et regnvejrsved giver en anderledes og frodig have, er godt for miljøet - og en noget billigere løsning end separatkloakering for regnvand.
Læs Haveselskabets mange gode råd og bliv inspireret.
Insekterne er i tilbagegang på verdensplan - de mangler føde og levesteder
Vores måde at drive landbrug på går hårdt udover insekterne. 40% af alle insekter er i tilbagegang og 1/3 er truet. Insekterne er hjertet i fødenetværket, og Danmark har en særlig udfordring, da vi har et af verdens mest intensive landbrug. Som haveejer kan du være med til at give insekterne bedre levevilkår i form af ”insekthoteller”. De kan være naturlige eller du kan bygge dem. Læs mere om insekthoteller.
”Så er der serveret!” - Hella Hardø Tiedemann's insekthotel.
Der bliver ikke slået ret meget græs i Bjarne Frimann Skov's frodige have; blomster og krydderurter får lov til at boltre sig frit. Krokus i marts/april. Forglemmigej, ramsløg og løvstikke i maj - og det vilde hjørne med svaleurt og dueurt i juni.
Permakultur skovhaver modvirker klimaforandringerne og er en vigtig brik i fremtidens fødevaresystem
I skovhaver efterlignes naturens økosystem med plantning af fødevareproducerende træer, buske, slyngplanter og flerårige grønsager. Mangfoldigheden understøtter biodiversiteten, og de mange lag giver en lang høstsæson og et højt udbytte. Skovhaver er robuste i en tid hvor klimaforandringer skaber tørke og skybrud. Oven i købet er de arbejdsbesparende; der skal ikke sås, vandes eller gødes - blot luges og høstes.
Permakultur skovhaver starter op i Danmark og hele verdenen. Læs mere om permakultur og skovhaver.
Helle Hardø Tiedemann's smukke regnvejrsbed.
Behold ”haveaffaldet” i haven - kompostér
Kompost er en værdifuld ressource: Arbejd med og ikke mod naturen. Du sparer bortkørsel og tilførsel af gødning - godt for miljøet, biodiversiteten og pengepungen.
Et hold flittige myrer er flyttet ind i kompostbeholderen - ”jeg nænner ikke at forstyrre dem” siger Susanne Hegelund.
Bekæmpelse af invasive arter
En invasiv art er en plante- eller dyreart, der er spredt kunstigt til et nyt område, hvor den udkonkurerer de oprindelige arter. Spredningen er ofte sket ved menneskets hjælp over store afstande. Invasive arter er et voksende problem i hele verden, som kan få store biologiske, samfundsøkonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser.
Miljøstyrelsens anbefalinger om bekæmpelse af:
Her kan du se flere invasive arter, hvor de er observeret - og selv indberette.
Grønt Råds frøblanding
Blandingen består først og fremmest af blomster med en høj produktion af pollen og nektar, som sikrer bier og insekters fødegrundlag. Blandingen tilgodeser desuden vildtet - enten i form af skjul eller fødegrundlag.
Gode råd til at få en CO2-venlig have:
Nogen af arterne er flerårige, andre sår sig selv i løbet af året. Blandingen er velegnet til alle jordtyper og større brakarealer, og blomstrer vedvarende hen over sommeren.
30 g rækker til ca. 30 m2.
Copyright Grønt Råd Ballerup 2023 © All Rights Reserved