NATURENS EGET SPISEKAMMER

Planter du kan samle i naturens eget spisekammer

 

Naturen omkring os bugner af planter, med et meget stort uudnyttet sundheds-potentiale. Desuden er de gratis, økologiske - og skal ikke transporteres fra den anden ende af kloden.

 

Skvalderkål

De friske, sprøde skvalderkålsskud smager lidt af gulerod og peber, og er fulde af vitaminer. Skvalderkål kan bruges som krydderurt og i alle retter, hvor man ellers ville bruge spinat.

 

Mælkebøtter som Rucola

Mælkebøtteblade er gode i salater og andre retter, hvor det passer med bladenes lidt bitre smag. Af blomsterne kan laves den skønneste mælkebøttevin.

 

Vejbred

Ved kogning smager vejbredbladene af spinat, og de modne frø sikrer en god fordøjelse. Friske saftige blade kan rulles sammen og skæres i tynde strimler, der blandes i salaten, eller bruges til dolmere i stedet for kål.

 

Gederams

Kaldes også skovens asparges. Stænglerne koges møre og spises som asparges. Bladene kan tilsættes suppen eller ristes på panden i lidt fedtstof. Rødderne kan erstatte kartofler.

 

Naturdrik

Tørrede blade fra fx æble- og pæretræer, rosenblade, blade fra kirsebær, hindbær, birk, lind, kamille og hyben. Hæld kogende vand over teen og lad den trække 5-10 minutter.

 

 

Se også BYHØST's kort over råvarer fra naturen og andre opskrifter.

 

 

Opskrifter

 

Vilde planter er et spændende supplement til den sunde mad; de kan kværnes med i urtesalt, bages med i brødet, koges med i supper eller blandes i fars og sovs - eller de kan give ekstra smag i salaten. Mange vilde planter indgår i det Nye Nordiske Køkken.

 

Alletiders kogebog og Naturkogebogen har en lang række opskrifter, hvor planter fra naturen indgår.

 

Vitaminbombe - smoothie eller juice

2 æbler

½ økologisk citron med skræl

2 store håndfulde brændenælder

 

Blend, tilsæt væske hvis du ønsker en mere flydende konsistens, evt. olie og isterninger for at køle.

 

Lækre urtefrikadeller

Skvalderkål

Vejbred

Brændenælder

Blade fra tusindfryd

Løgkarse

1 æg

1 revet løg

Cornflakes

Salt og peber

 

Pluk en god portion af urterne og giv dem et kort opkog i saltet vand. Klem vandet ud af urterne og hak dem fint. Bland de hakkede urter med æg og løg, salt og peber, saml massen med cornflakes til den får en farsagtig konsistens. Form som frikadeller og steg dem på en lun pande.

 

Pesto af mælkebøtteblade

Et lækkert supplement til salaten, og så styrker den fordøjelsen og urinvejene.

 

4 håndfulde mælkebøtteblade

1 fed knust hvidløg

10 valnødder

30–50 g parmesan

5–6 spiseskefuld jomfruolivenolie

 

Blend alle ingredienserne, undtagen olien.

Tilsæt langsomt olie, til den ønskede konsistens opnås.

Spis dig mæt i mad fra naturens vilde spisekammer

Læs mere på Danmarks Naturfrednings hjemmeside

Hyben-marmelade

1,5 kg hyben eller 750 g rensede hybenskaller

0,5 l vand

Saft fra 1 økologisk citron

500 g økologisk rørsukker

2-3 spsk rød Melatin

Evt. en vanilje stang

 

Klip blomst og stilk af hyben og halvér dem. Tag handsker på og skrab kernerne ud, skyl skallerne og hak dem groft. Kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 minutter. Hæld det meste af sukkeret i, og kog i 10 minutter. Bland Melatin. det sidste sukker og evt. vanilje, og drys det i marmeladen mens du rører rundt og koger det i 2 minutter.

Skum marmeladen, og hæld den i et skoldet glas der evt. er skyllet med Atamon.

 

Rå hyben smager også rigtig godt – især på en frisk gåtur hvor man lige trænger til noget sødt. Pluk en hyben, og gnav den orange skal af med fortænderne.

 

Hyldeblomstsaft (ca. 1,5 l)

25 hyldeblomstskærme

2 økologiske citroner

650-1000 g økologisk rørsukker - afhængigt af hvor sød den skal være

1 l vand

 

Skyl og rens skærmene.

Skyl citronerne og skær dem i skiver, læg skærme og citroner i en beholder med låg.

Bland citronsyre med sukker, opløs blandingen i kogende vand.

Hæld sukkerlagen over skærmene, og lad saften trække i køleskabet i 3-4 dage - omrør saften nogle gange hver dag.

Si saften og hæld den på skoldede, Atamon- eller spiritusskyllede flasker, der opbevares køligt.

Skal saften opbevares i længere tid, tilsættes 1 tsk. Atamon eller den henkoges.

 

Tips

Hyldeblomstsaften kan kommes i isterninge-poser, så du lynhurtigt kan lave et glas koldt saftevand på de varme sommerdage.

Du kan også blande saften med danskvand og lave 'hyldeblomst-sodavand'.

Saften er også lækker som velkomstdrink blandet med kold hvidvin...

 

 

 

Copyright Grønt Råd Ballerup 2017© All Rights Reserved